Προστάτης. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την προστασία του.

Συντάκτης mixalis 15/01/2019 0 Σχόλια Συμβουλές Υγείας,

Προστάτης. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την προστασία του.

 

Μάλλον σου έχει συμβεί: ως άντρας πάνω από τα 35 – 40 ένιωσες κάποια ενόχληση την οποία συνέδεσες με την υγεία του προστάτη σου. Όχι αδικαιολόγητα, είναι ίσως ο αδένας που απασχολεί περισσότερο τους άντρες μετά από την ηλικία των 40 κυρίως. Πολύ πριν τα συμπτώματα που συνδέονται με τον προστάτη αποκτήσουν όνομα οι πρόγονοι μας τα τα αντιμετώπιζαν με φυσικές θεραπείες. Σήμερα μερικές από αυτές τις φυσικές θεραπείες είναι διαθέσιμες και ως συμπληρώματα διατροφής. Ας δούμε τα πιο σημαντικά από αυτά.

 

Ψευδάργυρος

Στοιχεία ερευνών αποδυκνείουν ότι ο ψευδάργυρος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του προστάτη. Φαίνεται ότι η παρουσία του ψευδαργύρου εμποδίζει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων στον αδένα. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο ψευδάργυρος εμποδίζει την κακοήθεια δημιουργώντας ένα περιβάλλον που είναι εχθρικό για τα καρκινικά κύτταρα του προστάτη. 

Σχετική έρευνα έδειξε ότι σε άντρες στους οποίους χορηγήθηκαν περισσότερα από 15 mg ψευδαργύρου είχαν 66% μείωση κινδύνου στο να αναπτύξουν καρκίνο στον προστάτη τους. Σε γενικές γραμμές οι έρευνες συμφωνούν στο ότι η λήψη ψευδαργύρου είτε μέσω της δίαιτας είτε μέσω κάποιου συμπληρώματος είναι απαραίτητη σε άντρες άνω των 40 για πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων είναι και η υγεία του προστάτη.

 

Βιταμίνη B6

Όλο και περισσότερες κλινικές έρευνες τα τελευταία χρόνια αποκαλύπτουν την ευεργετική επίδραση της βιταμίνης B6 στην συνολική μας υγεία. Όλες οι μορφές καρκίνου ξεκινάνε από κυτταρικές βλάβες που οφείλονται στην ύπαρξη των ελεύθερων ριζών. Και φυσικά δεν χρειάζεται να τονίσουμε πόσο απαραίτητη είναι η κατανάλωση των αντιοξειδωτικών για τον περιορισμό των ελεύθερων ριζών.

Ενώ η ίδια η βιταμίνη B6 έχει λιγότερα αντιοξειδωτικά στοιχεία από άλλες θεωρείται ως καταλύτης αφού ενισχύει την αντιοξειδωτική λειτουργία άλλων θρεπτικών συστατικών. 

Επιπλέον σημαντική της λειτουργία είναι είναι η μείωση των επιπέδων της προλακτίνης. Η προλακτίνη μειώνει αργά τη μετατροπή της τεστοστερόνης σε DHT. Η DHT είναι μία ενεργή μορφή τεστοστερόνης που ενισχύει την σεξουαλική λειτουργία αλλά συγχρόνως συμβάλλει στη μεγέθυνση του αδένα του προστάτη.

 

Βιταμίνη C

Ένα επίσης ισχυρό αντιοξειδοτικό είναι η βιταμίνη C, η οποία ενισχύει την αντίσταση των κυττάρων στην οξείδωση. Η βιταμίνη C  προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι θραύσματα μορίων τα οποία είναι μεν ενεργά αλλά έχουν πάρα πολλά ή πολύ λίγα ηλεκτρόνια. Αυτά τα θραύσματα καταστρέφουν άλλα κύτταρα κλέβοντας τους ή φορτώνοντας τα ηλεκτρόνια.

Αποτέλεσμα η οξείδωση αυτών των υγειών κυττάρων τα οποία μπορούν να μεταλλαχθούν σε καρκινικά. Τη διαδικασία αυτή μπορούμε να τη δούμε όταν ένα κομμένο μήλο γίνεται σύντομα καφέ.

 

Πράσινο τσάι

Είναι σημαντικό για τους άντρες να γνωρίζουν την αξία που έχει το πράσινο τσάι τόσο για την υγεία του προστάτη τους, όσο και για όλο τον οργανισμό γενικότερα. Το  δραστικό συστατικό, το οποίο λαμβάνουμε είτε από το τσάι είτε από συμπληρώματα διατροφής, είναι οι κατεχίνες, πολυφαινόλες δηλαδή οι οποίες έχουν αποδειχθεί να ωφελούν πολλαπλώς την υγεία του άνδρα, από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος ως την καταστροφή βακτηρίων και ιών

Έρευνες έδειξαν ότι μία από τις πιο ισχυρές κατεχίνες η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) έχει την ικανότητα να περιορίζει τα επίπεδα του PSA, επιβαρυντικού παράγοντα για την υγεία του προστάτη. Γιαυτό μάλιστα χορηγείται σε περιπτώσεις μόλυνση προστάτη μετά από βιοψία.

Είναι γενικά αποδεκτό λοιπόν ότι η συχνή κατανάλωση πράσινου τσαγιού προφυλάσσει σημαντικά τον προστάτη μας!

Οι ποσότητες κατεχινών στο πράσινο τσάι εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως την ποικιλία των φυτών, τον τρόπο καλλιέργειας, τον τρόπο επεξεργασίας των φύλλων κτλ. Το ιαπωνικό πράσινο τσάι έχει την μεγαλύτερη συγκέντρωση σε EGCG, αλλά και πάλι υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την ποικιλία.

 

Saw Palmetto

Έρευνες, ήδη από το 2013, έδειξαν ότι το συμπλήρωμα διατροφής saw palmetto είναι εξαιρετική επιλογή για τους άντρες που ανησυχούν για την υγεία του προστάτη τους αφού το υγρό αυτό συμπλήρωμα συγκεντρώνει υψηλά επίπεδα φυτοστερόλης, απαραίτητη για την γενικότερη υγεία του προστάτη.

Επίσης το saw palmetto περιέχει, αν και σε λιγότερες συγκεντρώσεις, την ουσία beta-sitosterol, η οποία τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται για την πρόληψη διάφορων ασθενειών του αδένα.

Άλλες έρευνες δε αποκάλυψαν και μία άλλη πιθανή παρενέργεια του saw palmetto, την βελτίωση της στυτική λειτουργίας του άντρα!

Η αξία των προληπτικών εξετάσεων υγείας είναι αδιαμφισβήτητη γιατί βοηθούν στην πρώιμη διάγνωση παθήσεων, καθιστώντας τις περισσότερες ευκολότερα θεραπεύσιμες.

 

Χάρη στην αλματώδη εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας, έχουν ανακαλυφθεί πολλά τεστ υγείας μεγάλης αξιοπιστίας, όμοια με αυτά που χρησιμοποιούν ιατροί στα ιατρικά εργαστήρια. Τα τεστ αυτά είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν από τον καθένα μας, στην άνεση του σπιτιού μας, εύκολα και γρήγορα.

Τα πλεονεκτήματα αυτών των τεστ είναι ότι :

  • έχουν μεγάλη αξιοπιστία,
  • είναι πάρα πολύ οικονομικά
  • έχουν μεγάλη ευκολία στη χρήση
  • τα κάνουμε στο σπίτι μας χωρίς καμία δική μας μετακίνηση
  • δεν απαιτούν τη χρήση κάποιας επιπλέον συσκευής για να γίνουν

Ότι χρειάζεται για να γίνει το τεστ, εσωκλείεται στη συσκευασία του τεστ, μαζί με αναλυτικές οδηγίες χρήσης.

 

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία τέτοιων γρήγορων τεστ που ανιχνεύουν πολλές παθήσεις, ανάμεσα στις οποίες και οι παθήσεις του προστάτη. Κάνοντας λοιπόν το τεστ του προστάτη, που ανιχνεύει τυχόν αυξημένα επίπεδα του PSA, αν βγει θετικό, είναι ενδεικτικό κάποιας πάθησης του προστάτη. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτούμε έναν ειδικό ουρολόγο για περαιτέρω έλεγχο.